
Sumber: Cepoi @ Pak su

Sumber: Cepoi @ Pak su
Pekasam Istimewa Puan Mazlina
Bahan-bahan:
Ikan sungai/ikan air tawar.
Asam keping
Garam
Gula merah/gula kabung/gula melaka
Asam jawa
Beras goreng
Cara-cara membuatnya:
Cuci ikan hingga bersih.Perap ikan dengan garam selama 2 atau 3 malam.Cuci semula ikan yang telah diperap hingga bersih.Kisar beras goreng sehingga halus.Sediakan air perahan asam jawa berserta gula merah,jangan terlalu pekat .Susun ikan didalam bekas yang kedap udara seperti balang. Selang seli dengan taburan beras goreng,asam keping.Masukkan air perahan asam jawa yang dibancuh dengan gula merah.Seterusnya perap ikan selama 5 atau 6 hari. Pastikan bekas bertutup kemas untuk mengelakkan lalat.Untuk mendapatkan ikan yang pejal,tambahkan garam manakala untuk pekasam yang gebu atau hancur, kurangkan garam.Selamat mencuba.
Catatan dengan izin – Puan Mazlina.
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
Merenung dan mencongak rezeki.
Juragan yang sudah sedia maklum lubuk kelabau dan belida.
Senyum ada makna tu...
Kan dah kata...kelabau pertama.
Anggaran 1.5 kg.
Kaloi pula menjadi mangsa..jpg)
Baung pun teringin makan umpan sawit.
Tilan pun ada..jpg)
Paksu pun beraksi juga dengan kelabau..jpg)
Kelabau 1.6 kg.


Salah seorang sahabat (Man) berjaya menjinakkan kelah 6B.
Buat semangat. Ali beraksi dengan kelah 6B.
Lumayan juga hasilnya.
Sumber:Pak Su @ Cepoi.