Isnin, 29 Ogos 2011

SALAM AIDIL FITRI 1432H/2011M

Puakajoran.blogspot.com mengucapkan salam Aidil Fitri 1432H/2011H.
اللّهُ أكبراللّهُ أكبر اللّهُ أكبر
Allah is Great, Allah is Great, Allah is Great
لا إلَهَ الا اللّه و اللّهُ أكبر
there is no God, but Allah and Allah is Great
اللّهُ اكبرو لِلّه الحمدَ
Allah is Great and to Him belongs all Praise
اللّهُ أكبرُكَبيِرَاوَالحَمدُ لِلّهِ كَثِيرا
Allah is the Greatest And all Praise is due to Him
وَ سُبحَان اللّهِ بُكرَةً وَأصْيِلا
And Glory to Allah eventide and in the morning
لا إلَهَ الا اللّه وحْدَه
there is no God, but Allah the Unique
صَدَقَ وَعدَه وَنَصَرَعبده
He has fulfilled His Promise and made Victorious His servant
وأعزَ جُنَده وَهزم الأحْزَابَ وحْدَه
and made Mighty His soldiers and defeated the confederates
لا إلَهَ الا اللّه وَلا نَعبُد الا أياه
there is no God, But Allah He alone we worship
مُخلِصِّينَ لَهُ الدّيِنَ وَلوْ كَرِهَ الكَافِروُن
with sincere and exclusive devotion even though the idolaters hate it

لا إلَهَ الا اللّه و اللّهُ أكبر
there is no God, but Allah and Allah is Great
اللّهُ اكبرو لِلّه الحمدَ
Allah is Great and to Him belongs all Praise
DENGAN INGATAN TULUS IKHLAS,MAAF ZAHIR DAN BATIN.

Rabu, 24 Ogos 2011

Trip Tuas Yan - Sekadar Makluman Bukan Iklan

Pihak kami menerima beberapa pertanyaan dan permohonan daripada rakan-rakan joran di luar kawasan yang berminat menyertai misi ke Tuas Yan pada 18.09.2011. Duka cita dimaklumkan, 3 buah bot yang ditempah, telah penuh. Walau bagaimanapun  penjoran yang berminat bolehlah berhubung terus dengan Cikgu Azmi (Cikgu Mie) Penyelaras Trip di talian 0195128352 untuk tempahan bot dan tekong lain yang terdapat di Pengkalan Nelayan Kuala Dulang (Bergantung kepada kekosongan).
 Cikgu Mie Kuala Dulang
 
Bagi memudahkan urusan, penjoran perlulah menyediakan kumpulan penjoran sendiri, maksima 6 orang untuk sebuah bot dan deposit sebanyak Rm 450-500 sebagai cagaran bot di"bankin" ke akaun Cikgu Mie atau pengusaha tuas.

Sebagai maklumat tambahan, Tuas Yan mempunyai puluhan tuas (tukun) yang diusahakan oleh pengusaha tuas. Setiap pengusaha kebanyakannya mempunyai 1 tuas dan 1 bot. Pada pengetahuan saya, Tuas Wan Dulang, satu-satunya  tuas terbesar dan memiliki 3 buah bot.

Sekiranya trip kita diaturkan pada tarikh yang sama, kita masih dapat berjumpa dan berkenal-kenal kerana masa pergerakan pergi dan balik dari tuas, adalah hampir sama. Jika anda mengenali kami, sapa-sapalah kami. SEKIAN - MENJORAN UNTUK SEMUA - Tokan Pj.

* Sebenarnya sebahagian rakan-rakan di sinipun terpaksa ditinggalkan lantaran terlewat mendaftar atau ada urusan yang tidak dapat dielakkan.Bagi pihak rakan-rakan yang tersenarai, saya memohon berbanyak maaf terutama kepada Sdr. Wahab, Hj. Mazlan, Abu Afaf dan Tok Kie....Insyaallah, bersedia untuk trip berikutnya. 

Ahad, 21 Ogos 2011

Trip Tuas Yan 2011 Kohort Ke-7

 CABARAN TENGGIRI TUAS YAN KOHORT KE-7 SESI 2011

Misi Tuas Yan Kohort ke-7 Sesi 2011 akan berlangsung pada 18.09.2011.Dua minggu selepas Aidil Fitri. Kali ini, bilangan penyertaan rakan-rakan semakin meningkat. Untuk misi ini, sebanyak 3 buah bot telah ditempah. Berikut saya paparkan senarai nama anggota bagi kumpulan-kumpulan yang akan menyertai cabaran ini. Dialu-alukan juga kepada anggota atau "sponsor" untuk  menyumbangkan "hamper" sebagai cenderahati kepada penjoran yang mendaratkan tangkapan terbesar atau terberat.Sumbangan boleh disampaikan melalui Kudin Puakajoran atau mana-mana anggota tersenarai di bawah.


Kumpulan 1 (Bot 1- Tuas Wan Dulang)

1. Cikgu Mie
2. Cikgu Ahmad Zahrani
3. Abang Man @ Pak Anjang
4. Cikgu Mat Nor
5. Cikgu Osman Jaafar
6. Ust.Dusuki

 

Kumpulan 2 (Bot 2 - Tuas ......................)

1. Juragan Nizam Balun
2. Tokan Puakajoran
3. Sdr. Amin
4. Cepoi @ Pak Su
5. Shahrol @ Mat Trolak
6. Ust. Sobri


Kumpulan 3 (Bot 3- Tuas .........................)
1. Sdr.Kudin Puakajoran
2. Sdr. Abrar Silverstone
3. Sdr. Ahmad Tan
4. Sdr.Khairul Redzuan@Saleh Bakar
5. Sdr. Harun Anas
6. Sdr. Kadri

 Seperti kebiasaan di paparkan juga peralatan yang perlu di sediakan.

1. Mata pancing (kail) AJI SOI saiz 16.
2. Perambut steel - Sea Hawk cap gajah 30 lbs (harga 18++) satu gulung.
3.Perambut tangsi 40 lbs.
4.Tali asas untuk casting : Bakerly Big Game ( jika berani buleh guna saiz 15 lbs, kebiasaan guna 20 - 25 lbs)

* Sila buat pengesahan kepada ketua kumpulan masing-masing bagi mengelakkan sebarang masalah.

Sabtu, 20 Ogos 2011

Novelis Hj.Azizi Hj. Abdullah Meninggal Dunia

Novelis, Haji Azizi Haji Abdullah meninggal dunia di Hospital Besar Pulau Pinang pukul 7.30 pagi tadi akibat sakit jantung.Jenazah Allahyarham Haji Azizi akan dibawa pula ke kediamanya di Taman Bersatu berdekatan Petronas Kulim tengahari ini.Terkejut dan termenung seketika apabila menerima makluman daripada adik. Al fatihah!Cikgu Azizi b. Hj Abdullah seorang penulis yang amat saya kagumi. Saya masih teringat-ingat kisah Tok Ya dalam novel Seorang Tua di Kaki Gunung, yang menjadi teks Kesusasteraan ketika saya mengambil peperiksaan SPM dahulu.Beberapa cerpen yang masih segar dalam ingatan saya, antaranya "Beruk" dan "Paku Payung Limau Manderin" cukup memberi kesan kepada para pembaca terutamanya golongan pendidik. Selain itu saya amat mengagumi Cikgu Azizi sebagai salah seorang pemikir politik yang kadang kala tidak begitu disenangi oleh rakan-rakan seperjuangan, namun beliau tetap gigih melaksanakan amanah demi agama dan negara. Semoga Allah mencucuri rahmat kepada arwah Allahyarham....Al Fatihah.

Ucapan takziah boleh disampaikan di sini:http://aziziabdullah.blogspot.com/

Rabu, 17 Ogos 2011

Halwa Betik Juadah Hari Raya

Masyarakat Malaysia mempunyai pelbagai kemahiran dan kesenian dalam menghasilkan juadah atau hidangan terutama ketika menyambut hari-hari kebesaraan atau perayaan. Salah satu juadah istimewa yang tidak dapat tidak, dibuat oleh emak ketika hari raya ialah halwa betik.
Halwa ini dibuat daripada buah betik muda atau buah betik yang kekuningan atau hampir masak. Caranya, betik tersebut dikupas, dipotong dan digubah mengikut citarasa penggubahnya. Kemudian betik yang telah digubah direndam ke dalam air kapur bagi mengeraskannya.
Setelah beberapa ketika, betik dituskan dan dimasukkan kedalam balang yang kedap udara.Gula yang cukup diperlukan.Gula tersebut dimasak bagi menghasilkan air gula,kemudiannya disejukkan dan dimasukkan ke dalam balang. Sejenis batu (seperti tulang) juga dimasukkan bagi meghasilkan halwa yang kelihatan berkaca dan rangup .
Pada peringkat permulaan, air gula perlu dikeluarkan,dimasak, disejukkan dan dimasukkan semula.Proses ini berlarutan selama beberapa hari tanpa gagal.Sekiranya gagal, halwa yang dihasilkan mungkin menjadi masam. Setelah beberapa minggu, betik menjadi halwa yang manis dan sedia untuk dihidangkan.Halwa ini boleh disimpan lama.
Apa yang boleh anda lakukan dengan betik muda?
Proses yang dinyatakan bukanlah proses yang sebenarnya. Perlu rujuk kepada pakar jika anda ingin mencubanya.

Selasa, 16 Ogos 2011

Lebahpun Nak "Follow" Puakajoran

 
Sejak beberapa hari lalu terpandang beberapa ekor lebah berterbangan sekitar kelas. Rupa-rupanya sekawan lebah sedang membina kediaman di dalam salah sebuah almari di belakang kelas.Nasib baik lebah-lebah ini dari kumpulan lebah kecil atau biasa disebut lebah lalat. Lebah jenis ini tidaklah berbahaya, walau bagaimanapun tetap menyerang jika terancam.Cuma gigitannya tidaklah seperit lebah madu atau lebah tualang.
Mengikut pengalaman saya, lebah jenis ini juga menghasilkan madu, cuma kuantitinya sedikit.Kali pertama saya merasa madu lebah ini,lebih kurang 7 atau 8 tahun dulu, di rumah sahabat joran, Pak Omar. Ketika itu Sang Lebah bersarang di dalam almari dapur Pak Omar. Selepas itu saya kerap terserempak lebah-lebah ini bersarang di sekitar bilik kosong di tempat kerja, namun jarang-jarang dapat dipungut madunya.
Untuk makluman, lebah ini amat sensetif kepada racun serangga. Lebah-lebah ini akan mati jika terkena semburan racun serangga seperti Sheildtox atau ridsect aerosol.Masih saya ingat lebah-lebah yang bersarang di dalam almari Pak Omar mati kesemuanya akibat racun serangga. Walhal semburan dihalakan agak jauh dari sarang lebah, bertujuan membunuh semut yang berpusu-pusu datang mencuri madu. Pesanan saya,jika ingin memelihara lebah secara suka-suka, jauhi penggunaan racun serangga.
Awas! Walaupun agak jinak, jangan ditiru aksi di bawah. Lebah-lebah ini mungkin menyengat jika terancam. Sengatan kepada orang dewasa tidaklah membawa apa-apa bahaya tetapi mungkin mudharat kepada kanak-kanak.
Lebah-lebah ini boleh digunakan sebagai umpan menjoran. Ikan puyu, terbul dan lampam amat menggemari serangga ini, namun tidak sampai hatilah pula untuk mengorbankan serangga yang disebut dalam kitab (al quran) dan "berjasa besar" dalam produk kesihatan ini.
Nota: Sayangi Khazanah Alam.....

Ahad, 14 Ogos 2011

Jambu Batu Liarpun Nampak Sedap di Bulan Puasa

 
Jambu batu ini tumbuh secara liar di hadapan rumaah saya. Ketika bualan Ramadhan ini pula buahnya begitu banyak dan masak. Baunya cukup menusuk kalbu. Teringat zaman kanak-kanak, buah inilah menjadi rebutan ketika itu. Dimakan sambil mandi sungai atau pulang dari sekolah. "Rembat" di tepi-tepi jalan. Entah ditanam orang entahkan tumbuh liar. Tak peduli. Pada masa itu tidak pernah merasa jambu batu madu berbiji / tanpa biji dan pelbagai buah yang diklon atau dikasi pelbagai seperti sekarang ini.

Mengikut amalan orang tua-tua, pokok dan buah jambu ini ada khasiatnya tersendiri. Pucuk atau buah yang masih muda dapat dijadikan ubat cirit-birit dengan cara mengunyah dan menelannya.

 Buah yang telah masak juga boleh dijadikan jus. Rasanya juga amat enak.
Adakah tumbuhan ini mampu bertahan dalam senarai tumbuhan yang terdapat di negara kita pada masa akan datang?


Sabtu, 13 Ogos 2011

"Tuak Halal" Menu Berbuka Hari Ini

"Tuak" meminjam istilah masyarakat Pantai Timur, sebutan bagi minuman nira kelapa atau nira nipah. Bagi masyarakat Pantai Barat pula "Tuak" biasanya dikaitkan dengan minuman yang memabukkan hasil pemeraman nira kelapa atau nira nipah dalam jangka masa tertentu. Tuak yang saya paparkan di sini bukanlah tuak yang memabukkan tetapi air nira nipah yang telah disejuk bekukan. Nira ini saya perolehi daripada salah seorang sahabat yang pulang ke kampung baru-baru ini. Menjadi kelaziman setiap Ramadhan, beliau pastinya tidak melupai  rakan-rakan di sini dengan membawa ole-ole dari negeri kedah itu.

Tak kenal maka tak cinta, bagi penggemar nira pastinya tidak dapat melupai akan keenakan nira. Dengan rasanya yang manis dan aroma yang mengasyikkan pastinya akan menjadi ingatan orang yang pernah meminumnya. Di tempat kelahiran saya amat sukar untuk mendapatkan bahan ini sekarang, padahal satu ketika dahulu cukup popular dengan keluaran cuka nipah secara kecil-kecilan.Bukan sahaja air nira tetapi masih segar dalam ingatan, sekitar pukul 11.00 pagi akan lalulah sebuah lori membawa tempayan-tempayan besar yang pastinya di dalam tempayan itu mengandungi air nira yang telahpun menjadi tuak.AWAS....air nira yang bertukar menjadi tuak, haram untuk orang Islam meminumnya namun akan menjadi halal apabila melepasi jangka waktu tertentu (40 hari jika tidak salah). Ketika itu, tuak sudahpun menjadi cuka.

Nira kelapa pula boleh didapati di gerai-gerai tepi jalan sekitar jalan menuju ke Bagan Datoh, Perak . Sekarang saya tidak pasti samaada nira kelapa masih lagi dijual di situ.Nira nipah senang diperolehi kerana cara pengambilannya yang lebih mudah berbanding nira kelapa. Mengambil nira kelapa perlu memanjat pokok kelapa sekurang-kurangnya sehari dua kali, manakala mengambil nira nipah tidak perlu memanjat.Apapun segalanya bergantung pada kemahuan pengusaha dan sumber bahan tersebut. Jika generasi hari ini tidak lagi meneruskan pekerjaan mengambil nira sebagai warisan, satu hari nanti generasi kita tidak akan tahu bagaimana rasanya nira segar.
Bubur lambuk juga salah satu menu yang tidak asing lagi ketika Ramadhan menjelma. Bubur ini disediakan oleh pihak GPW Felda Gunung Besout 3 dan diagih-agihkan kepaada warga kerja Felda Besout, termasuk kami.Dua atau tiga hari sekali pastinya ada juadah ini.

SELAMAT BERBUKA....SEMOGA AMALAN DIBERKATI OLEH ALLAH.

Khamis, 11 Ogos 2011

SAWAH DAN BURUNG WALET

MAKLUMAN KEPADA PENGUSAHA BURUNG WALET

Wajah sawah milik saya berkeluasan lebih 2 ekar.Terletak di mukim Gunung Semanggol,Perak. Ketika ini baru sahaja selesai kerja-kerja penuaian padi.Sesekali terlintas juga di sudut hati untuk mendirikan sarang burung walet yang menjadi salah satu industri popular ketika ini, namun kosnya yang agak tinggi dan kemahiran yang sifar disertai risiko-risiko yang mungkin dihadapi membuatkan keinginan terpendam begitu sahaja.


Gambar atas, bahagian "bawah" petak sawah yang berkeluasan 1 ekar lebih dipisahkan penempatan penduduk manakala gambar bawah sebahagian lagi petak sawah "Petak Atas" yang berkeluasaan 1 ekar lebih.
 

Kepada usahawan burung walet yang berpengalaman dan yang sedang mencari lokasi bolehlah meninjau lokasi ini untuk sewaan atau pajakan (tapak sahaja) dalam tempoh tertentu bergantung kepada rundingan dan perjanjian yang dipersetujui.Jika berminat bolehlah berhubung dengan Saudara Kudin Puakajoran di talian 0195778541.

Ahad, 7 Ogos 2011

Jalur Gemilang Berkibar Lagi Sempena Bulan Kemerdekaan 2011

Tema Hari Kebangsaan 2011“ 1Malaysia : Transformasi Berjaya, Rakyat Sejahtera ”

Sambutan kemerdekaan pada tahun 2011 adalah kali yang ke 54, berkemungkinan tidak disambut seperti kelaziman iaitu pada tanggal 31 Ogos. Menurut sumber,sambutan Kemerdekaan ke-54 negara ditunda kepada 16 September, serentak dengan sambutan Hari Malaysia. Jawatankuasa Bulan Kemerdekaan telah membuat keputusan,16 September adalah tarikh yang sesuai berikutan tarikh tersebut merupakan tarikh Hari Malaysia. Aktiviti sempena Bulan Kemerdekaan akan di lakukan seperti biasa dan disesuaikan dengan bulan Ramadhan yang kebetulan sama dengan bulan Ogos tahun 2011.Menurut sumber itu lagi, sambutan hari kemerdekaan tahun ini akan di adakan di Dataran Merdeka.

Jalur Gemilang ditegakkan di perkarangan SK Besout 3 sejak 1 Ogos yang lalu.
Tuan Guru Besar turut memasang Jalur Gemilang di perkarangan sekolah.
Fokus Utama sambutan kemerdekaan tahun 2011 :

Pengibaran Jalur Gemilang di kawasan bangunan dan premis dengan menggunakan daya kreativiti untuk membantu meningkatkan penghayatan orang ramai terhadap erti kemerdekaan.

Beberapa kategori dipertandingkan tahun ini iaitu :
* Bangunan kerajaan,
* Bangunan swasta,
* Kampung (tradisi, kampung baru cina, kawasan estet, felda),
* Sekolah (Menengah, kebangsaan, jenis kebangsaan),
*Taman perumahan, individu dan pintu gerbang.
Program itu dilaksanakan mulai 1 Ogos sehingga minggu ketiga Ogos, dan penilaian bermula dari 31 Ogos sehingga 16 Sept meliputi aspek kreativiti, daya tarikan dan nilai tambah.

Sambutan Kemerdekaan Peringkat Sekolah Kebangsaan Besout 3.

Menurut Jawatankuasa Sambutan Bulan Kemerdekaan Peringkat Sekolah , acara sambutan seperti Majlis Tahlil Untuk Para Pejuang, Bacaan Yasin,Nyanyian Patriotik, Kuiz Kemerdekaan,Pengibaran Jalur Gemilang di Kelas dan Bilik Darjah serta Ceramah Kemerdekaan di Perhimpunan akan dilangsungkan seperti kelaziman.Hari Kemuncak pula berkemungkinan akan dilkukan sebelum sambutan  peringkat kebangsaan dan berkemungkinan akan diadakan serentak dengan Sambutan Bulan Bahasa Peringkat Sekolah.

Tema, logo dan lagu tema sambutan kemerdekaan.

Tema Sambutan Kemerdekaan 2010. 

"1 Malaysia Menjana Transformasi"

Logo Sambutan Merdeka 2010

Logo berbentuk nombor satu dan berlatarbelakangkan Jalur Gemilang serta tulisan Malaysia ini dinamakan 1 Malaysia. Logo 1 Malaysia melambangkan visi negara iaitu untuk mewujudkan satu masyarakat yang berpadu dan mempunyai semangat cintakan negara berpandukan Perlembagaan Negara dan Rukun Negara. Ia juga mencerminkan rakyat Malaysia yang saling bekerjasama, bermuafakat, berdikari, berfikir dan menghayati satu visi untuk membina satu Negara Bangsa.Logo ini juga digunakan pada sambutan kemerdekaan tahun 2009.

Lagu Tema Sambutan Merdeka 2010 juga merupakan lagu Satu Malaysia.

Lagu Satu Malaysia

Berdiri teguh di bumi nyata
Untuk Semangat Satu Malaysia
Sepakat Rakyat Didahulukan
Pencapaian Diutamakan
Perpaduan Merapat-rapat
Toleransi kaum amalan bersama
Kejayaan kita bangunkan Satu Malaysia

Dalam capai satu tujuan
Tanggungjawab kita semua
Jadi teras bangsa mulia
Kita bina Satu Malaysia
Korus

Satu Malaysia jadi pegangan
Rukun negara teras panduan
Satu Malaysia benteng negara
Rakyat Malaysia taat setia

Ulang Korus 2x

Satu Malaysia untuk semua

Pencipta Lagu : Nik Nizam
Penulis Lirik : Lokgha

* Logo dan Lagu Tema Sambutan Kemerdekaan 2011 masih belum diperolehi.

Maklumat dan sejarah sambutan Kemerdekaan boleh didapati di http://www.malaysiamerdeka.gov.my

KHASIAT BUAH KURMA

 
 Gambar kurma muda,rasanya kelat-kelat manis, kesukaan saya.

Kurma adalah sejenis tumbuhan (Palma) atau dikenali dalam bahasa saintifiknya Phonex dactylifera.Berbuah dan boleh dimakan sama ada yang masak atau masih mentah. Kebanyakan pokok kurma tumbuh di negara Arab dan mempunyai kepelbagaian jenis. Di negara kita juga dilaporkan pokok ini dapat hidup, namun hanya sebilangan kecil yang mengeluarkan buah.Antara kurma yang terkenal ialah kurma Makkah dan kurma Madinah yang dikatakan mempunyai puluhan jenis. Di kalangan penduduk di negara Arab kurma adalah makanan utama mereka.Masyarakat bukan Arab dan penduduk negara lain juga menggemari buah ini termasuklah masyarakat Malaysia.
 
Selain rasanya yang manis dan tahan lama serta tidak perlu dimasak, kurma juga mempunyai khasiat yang banyak.Menurut sejarah, buah kurma menjadi makanan utama Baginda Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam dan para sahabat.Menurut kajian pakar pemakanan pula, buah kurma mengandungi zat besi dan kalsium yang tinggi .Bagi Ibu-ibu yang menyusukan anak kecil dan mempunyai masalah kekurangan susu,dengan memakan kurma dapat menggalakkan pertambahan kandungan susu. Ianya juga berperanan meningkatkan pertumbuhan kanak-kanak (di peringkat usia baru boleh mengagah atau damit)  dalam pembentukan darah dan sumsum tulang. Kajian lain yang dijalankan membuktikan bahawa kurma antara makanan yang paling pantas diproses sebagai bekalan tenaga. Zat kurma tersebut akan segera dihadham dan ia akan disalurkan ke dalam darah dan otak.Disebabkan itulah juga, kurma menjadi pilihat pertama ketika berbuka puasa.
 
Menurut ajaran Islam, baginda Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam menganjurkan kita supaya berbuka puasa dengan buah kurma, sebagaimana sabdanya daripada Anas bermaksud :

"Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam berbuka puasa dengan beberapa biji buah kurma sebelum sembahyang. Sekiranya tidak terdadat kurma, maka Baginda Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam akan berbuka dengan beberapa biji anggur. Sekiranya tiada anggur, maka Baginda meminum beberapa teguk air sejuk.

(Hadis riwayat Ahmad)

Sesetengah ulamak menyatakan disunatkan memakan kurma dalam bilangan yang ganjil dalam satu-satu masa. Saya juga masih ingat beberapa khasiat lain yang dinyatakan oleh ustaz ketika belajar dahulu, antaranya memakan kurma dapat menghindarkan kecacingan dan dapat pula meningkatkan daya penglihatan.Kurma juga dapat dijadikan penawar keracunan ringan atau sakit perut.- Wallahuaqlam.

Disunting dan diolah secara bebas oleh Tokan puakajoran hasil pembacaan melalui internet.Gambar kurma muda: Hak milik asal Tokanpuakajoran.

Sabtu, 6 Ogos 2011

Limau Kasturi

Menurut ibu, tanaman unik ini ialah limau kasturi. Lazimnya masyarakat mengenali limau kasturi ialah limau yang banyak ditanam oleh petani dan digunakan secara meluas dalam masakan, jus, perisa minuman dan bahan asas beberapa kosmetik secara tradisional. Menurut ibu, limau yang dikenali oleh masyarakat ramai sebagai limau kasturi itu sebenarnya limau kerisik. Limau kasturi tergolong dalam tumbuhan renek, tingginya di bawah 1.5 meter. Daunnya kecil, hampir menyerupai daun delima namun mempunyai pecahan 3 bagi setiap tangkai.Mengeluarkan buah yang hanya sebesar hujung jari kelingking orang dewasa dan mempunyai hanya satu biji benih di dalamnya. Rasanya masam dan agak pedar berbanding limau kerisik.Tidak dapat dipastikan apakah kegunaannya, tetapi masyarakat Melayu lebih terarah kepada amalan perubatan tradisional.

Daun limau kasturi.
Buah yang masih muda berwarna hijau.
Buah yang telah masak.
 Boleh juga dilihat di http://agrohias.blogspot.com/

Jumaat, 5 Ogos 2011

Limau Purut

Pastinya tidak asing lagi bagi kebanyakan masyarakat Asia.Sinonim dengan masakan tom yam .Daun limau purut adalah salah satu bahan utama untuk menerbitkan aroma  bagi masakan tersebut. Daun limau ini juga digunakan sebagai bahan penambah aroma bagi masakan lain antaranya rendang dan asam pedas. Buahnya pula digunakan dengan meluas oleh orang-orang Melayu sebagai salah satu bahan perubatan tradisional.Pada masa lampau,limau purut beserta "sintuk"  digunakan sebagai campuran bahan mandian bagi perempuan yang lepas pantang. Mungkin dianggap sebagai "body shampoo" pada masa itu. Saya tidak pasti sama ada perahan limau ini boleh digunakan untuk menghilangkan bau hanyir ikan. Limau purut yang saya paparkan ini adalah dari jenis yang kecil buahnya. Setahu saya terdapat dua jenis limau purut, iaitu jenis besar dan kecil buahnya. Dikatakan daun limau purut jenis kecil ini mengeluarkan aroma lebih kuat.Rasanya pula lebih baik berbanding limau purut jenis besar yang agak pahit.

Rabu, 3 Ogos 2011

Limau Bali

Satu lagi koleksi tanaman ibu ialah limau bali.Limau bali atau juga dikenali sebagai limau tambun atau pomelo dalam bahasa Inggeris.Di Perak, tanaman ini banyak ditanam di sekitar Tambun dan amat sinonim dengan nama limau Tambun.Nama saintifik bagi Limau Bali ialah Citrus Grandis (L) atau Citrus maxima. Limau ini ditanam sejak empat tahun yang lalu di sekitar rumah ibu, hasil sumbangan Jabatan Pertanian Perak. 8 pokok kesemuanya, namun tidak semua dapat hidup subur mungkin tidak begitu sesuai dengan keadaan tanah atau penjagaan yang tidak sempurna. Pada saya, klon ini tidak selasak limau bali asal yang buahnya lebih kecil sedikit. Di kampung saya disebut limau "gedangsa".Pokoknya amat lasak dan dapat hidup hingga puluhan tahun. Terdapat 2 jenis limau gedangsa, iaitu yang berwarna merah dan putih isinya. Satu ketika dahulu,limau bali yang paling manis dan baik boleh didapati di gerai-gerai tepi jalan sekitar pekan kecil Sungai Gedong, Perak.Hasil keluaran petani tempatan. Sekarang saya tidak pasti sama ada limau bali masih dijual di situ atau tidak.

Selasa, 2 Ogos 2011

Perahan Limu Penghilang Hanyir Ikan

 LIMAU TELUR BUAYA

"Limau telur buaya".Sejenis lagi limau yang menjadi koleksi tanaman ibu. Buahnya berbentuk bulat lonjong. Berwarna kehijau-hijauan dan berubah kekuningan apabila matang. Hampir menyerupai lemon tetapi saiznya lebih besar, kulitnya agak tebal dan rasanya masam bercampur sedikit pahit. Secara tradisinya limau ini dijeruk,dikeringkan dan dijadikan acar oleh sesetengah orang yang menggemarinya.Perahan limau ini juga sesuai dijadikan perisa masakan dan boleh juga digunakan untuk menghilangkan hanyir ikan.