Pekasam Istimewa Puan Mazlina
Bahan-bahan:
Ikan sungai/ikan air tawar.
Asam keping
Garam
Gula merah/gula kabung/gula melaka
Asam jawa
Beras goreng
Cara-cara membuatnya:
Cuci ikan hingga bersih.Perap ikan dengan garam selama 2 atau 3 malam.Cuci semula ikan yang telah diperap hingga bersih.Kisar beras goreng sehingga halus.Sediakan air perahan asam jawa berserta gula merah,jangan terlalu pekat .Susun ikan didalam bekas yang kedap udara seperti balang. Selang seli dengan taburan beras goreng,asam keping.Masukkan air perahan asam jawa yang dibancuh dengan gula merah.Seterusnya perap ikan selama 5 atau 6 hari. Pastikan bekas bertutup kemas untuk mengelakkan lalat.Untuk mendapatkan ikan yang pejal,tambahkan garam manakala untuk pekasam yang gebu atau hancur, kurangkan garam.Selamat mencuba.
Catatan dengan izin – Puan Mazlina.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan